Sorgen

I en slänt mot hallonhäcken har nu Svarten fått sin grav omgiven av scilla. Han som alltid skulle ligga mellan dataskärmen och hårddisken och gärna tog en promenad över tangentbordet. Jag hör inga dunsar när han hoppar ner från soffan, hör inget tassande när han kommer in till sängkammaren och vill trängas på kudden.

Samtidigt pågår planeringen av Rastälvens dag. Just nu har vi stenkoll på hur nässlorna växer. På fyra dagar ska de små plantorna växa så mycket att det går att koka soppa till hungriga besökare på Rastälvens dag. På torsdag kommer artikel i Länsposten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mars

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu kommer det försiktiga vårtecken – ett par tussar snödroppar i Rosenlunds syrenhäck.

Med tanke på våren så har jag tagit fram turisthandboken i datorn och ska se om det behöver revideras något före nytryck. Om någon som läser detta har idéer om vad som ska vara med eller tas bort i boken så hör av er. Det finns så mycket i vårt fina Bergslagen som är värt att besöka. Man glömmer så lätt den lilla myran när man marknadsför de stora elefanterna. Turisthandbok

Snart slutsålt igen

Snart är det dags att beställa fler böcker om de obemärkta – för inte länge sedan passerade försäljningen 300. Nu hoppas jag på mera berättelser för en fortsättning. Att berättelserna är verkliga, det som kunde hänt din mormor eller morfar verkar vara det som drar.

Något jag skulle vilja veta mer om är hur olika attityderna till barn före äktenskapet var i olika landsändar. I norr verkar det vara lite mer nybyggaranda. Det finns historier om hur prästen försökte släpa ett motsträvigt sambopar med barn till kyrkan för att vigas,

I flera av berättelserna gifter sig kvinnan efter några år, ibland med barnets far, men oftast med en ny man.

dsc_2888_obema¦êrkta

Grythyttemarknad

Så har jag börjat packa för julmarknaden i Grythyttan. Böcker, lappar med swish-koden, en röd duk från Provence och så kanske jag ska ta med en termos kaffe – även om det bara är tre timmars effektiv tid.

Det är lång väntan på gryningen, men jag har lyckats få eld i spisen. Nu är det förrädiskt när trävirket på altanen blir halkigt. Jag måste till brevlådan med böcker och till komposten med matavfall. Få se om min besökskatt kommer, han var här i går och tiggde frukost. Men sen gick han till Anna-Marie och fick mera mat.

Mera böcker

Igår kom Evylyn som hade hämtat tre kartonger med totalt femtio böcker på repro. Dom bör räcka ett tag och det är roligt att boken är så efterfrågad. Men dom femtio ska väl räcka över jul.

Hoppas nu få in fler berättelser så att det kan bli en bok till. Arbetsnamnet är mödrar och mörkertal.

Mödrarna: vad händer med de kvinnor som födde barn obemärkt? Det var t ex inte så enkelt att en ogift lärarinna fick sluta jobbet om hon blivit gravid. Undrar om det var en fråga om tillgång och efterfrågan, har en berättelse från Norrland om en lärarinna som hade ett barn innan hon gifte sig och sedan fick sex barn och dessutom var särbo.

Mörkertalet är de gårdar och lägenheter dit de obemärkta sökte sig för att föda barn. En del platser lämnar ordentliga avtryck – andra inga allas. En del finns bara i berättelserna, andra i barnavårdsnämndens protokoll eller i SCB:s statistik.

 

Igår Filipstad

Igår var jag i Filipstad och berättade om obemärkta på SPF. Ett 60-tal åhörare hade kommit trots det osäkra vädret. Fick en bra mick och åhörarna var intresserade så det blev några trevliga timmar med sedvanligt föreningsprat, reseprogram, planerat möte om fallolyckor, och åror där tavlor av Kajtorp lottades ut. Kajtorp kom från Filipstad. Ca 10 mil i vardera riktningen. I den första snön pågick asfaltering utanför Hällefors. Till Filipstads turistområde hör Långbarn där vi var i somras och det vore spännande om man kan koppla ihop uppfinningsrikedomen hos John och Nils Ericsson och Christoffer Polhem med dagens teknik. Ibland tror jag att Christoffer Polhem var mera inriktad på att lösa olika problem, medan Ericsson bröderna var teknikfrälsta och ibland tror jag att man idag börjar i fel ände – vad kan jag ha det här till blir frågan i stället för vad är problemet. Det var lite hädiska funderingar. sjoslaget11_merrimac-nara_svb

 

 

Presidentval

Nu är det presidentval på gång och varje gång det är aktuellt minns jag historien om när mormor var på Nyhyttans badanstalt 1952 och en morgon är på väg till matsalen för att äta frukost. Det var samma tid som nu, nästan, det var morgonen efter presidentvalet och mormor möter en sköterska som säger:

  • Eisenhower blev vald!
  • Ja, sa mormor – det är isigt och halt!

Så en bild på mormor som hon kanske såg ut då på 50-talet. Hon var född 1899 och dog 1976.

kristinepersson

Utflykt i det blå

Fredagen den 23 september fick jag den näst sista födelsedagspresenten. Lena och Astrid hämtade mig i Rosenlund och när vi svängde höger ute på stora vägen förstod jag att vi skulle norrut. Första stop blev medhavt fika vid Grängshytteforsarna och eftersom både Astrid och Lena är fågelentusiaster så blev det fågelprat. Goda smörgåsar o bulle från Slottspigorna  inmundigades innan vi fortsatte utflykten. Lite snurrigt i Hällefors och jag blev helt desorienterad. Men vägen var vacker. Det stod Silvergruvan och Gåsborn på skyltarna. .Från Gåsborn kom den första skolläraren och kantorn i Järnboås tror jag.  Det blev Långban och vi strosade runt i byggnaderna som använts i järnhantering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museerna var stängda  men restaurangen var öppen. Och det var den som var målet. Litet men naggande gott smörgåsbord, lagom mycket folk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anna Carolinas Mat och Kafé

Anna Carolina var syster till uppfinnarbröderna Nils och John Ericsson. Hr fick jag ett ytterligare uppslag till min nästa bok om obemärkta – John Ericssons kärlekshistoria med Carolina Liljesköld.

Efter kaffe och våffla fortsatte vi till Filipstad för att hälsa på Nils Ferlin. Först ville han inte vara med på bild, men till slut fick jag dit honom. Sen vände vi hemåt och tack Astrid och Lena för en jättefin utflykt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nils Ferlin på torget i Filipstad