Rösträttsarbetet för 100 år sedan

Många små rösträttsföreningar gjorde namninsamlingar 1906 för att kvinnorna skulle få rösträtt. Jag fortsätter att kartlägga rösträttsarbetet i Sverige. Har gått igenom årsberättelserna för 1904-1905 och 1906. Börjar nu med 1907.

1906 arbetade många föreningar med namninsamlingen. Men en annan viktig uppgift var att få de kommunalt röstberättigade kvinnorna att utnyttja sin rösträtt. Det var långt ifrån alla som gjorde det.

En egen debetsedel gav kvinnor rösträtt. Men det krävdes mod att gå till röstlokalen, många valde att ge fullmakt till sin man. Teckning  Magda Persson.

1918 är sista årsberättelsen. Då var det klart att det skulle bli allmän och lika rösträtt i Sverige.

Mödrar och mörkertal

Vad hände med de mödrar som födde barn på ett förlossningshem och lämnade ifrån sig barnet efter födseln? I den här boken har jag samlat berättelser om dessa kvinnor. En del kommer från litteraturen, andra har nedtecknats av barn, barnbarn eller barnbarnsbarn. En kvinna har skrivit sin egen historia.

Boken kostar 150 kr och kan beställas hos Mariakamelus förlag. Den skickas med faktura. Du kan Swisha betalningen till 12 33 04 94 91

Beställningen kan du göra genom att fylla i nedanstående formulär.

Beställ boken här:

Ditt namn (krävs)

Din adress (krävs)

Din epost (krävs)

Ämne

Meddelande

 

 

Sorgen

I en slänt mot hallonhäcken har nu Svarten fått sin grav omgiven av scilla. Han som alltid skulle ligga mellan dataskärmen och hårddisken och gärna tog en promenad över tangentbordet. Jag hör inga dunsar när han hoppar ner från soffan, hör inget tassande när han kommer in till sängkammaren och vill trängas på kudden.

Samtidigt pågår planeringen av Rastälvens dag. Just nu har vi stenkoll på hur nässlorna växer. På fyra dagar ska de små plantorna växa så mycket att det går att koka soppa till hungriga besökare på Rastälvens dag. På torsdag kommer artikel i Länsposten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mars

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu kommer det försiktiga vårtecken – ett par tussar snödroppar i Rosenlunds syrenhäck.

Med tanke på våren så har jag tagit fram turisthandboken i datorn och ska se om det behöver revideras något före nytryck. Om någon som läser detta har idéer om vad som ska vara med eller tas bort i boken så hör av er. Det finns så mycket i vårt fina Bergslagen som är värt att besöka. Man glömmer så lätt den lilla myran när man marknadsför de stora elefanterna. Turisthandbok

Snart slutsålt igen

Snart är det dags att beställa fler böcker om de obemärkta – för inte länge sedan passerade försäljningen 300. Nu hoppas jag på mera berättelser för en fortsättning. Att berättelserna är verkliga, det som kunde hänt din mormor eller morfar verkar vara det som drar.

Något jag skulle vilja veta mer om är hur olika attityderna till barn före äktenskapet var i olika landsändar. I norr verkar det vara lite mer nybyggaranda. Det finns historier om hur prästen försökte släpa ett motsträvigt sambopar med barn till kyrkan för att vigas,

I flera av berättelserna gifter sig kvinnan efter några år, ibland med barnets far, men oftast med en ny man.

dsc_2888_obema¦êrkta

Grythyttemarknad

Så har jag börjat packa för julmarknaden i Grythyttan. Böcker, lappar med swish-koden, en röd duk från Provence och så kanske jag ska ta med en termos kaffe – även om det bara är tre timmars effektiv tid.

Det är lång väntan på gryningen, men jag har lyckats få eld i spisen. Nu är det förrädiskt när trävirket på altanen blir halkigt. Jag måste till brevlådan med böcker och till komposten med matavfall. Få se om min besökskatt kommer, han var här i går och tiggde frukost. Men sen gick han till Anna-Marie och fick mera mat.

Mera böcker

Igår kom Evylyn som hade hämtat tre kartonger med totalt femtio böcker på repro. Dom bör räcka ett tag och det är roligt att boken är så efterfrågad. Men dom femtio ska väl räcka över jul.

Hoppas nu få in fler berättelser så att det kan bli en bok till. Arbetsnamnet är mödrar och mörkertal.

Mödrarna: vad händer med de kvinnor som födde barn obemärkt? Det var t ex inte så enkelt att en ogift lärarinna fick sluta jobbet om hon blivit gravid. Undrar om det var en fråga om tillgång och efterfrågan, har en berättelse från Norrland om en lärarinna som hade ett barn innan hon gifte sig och sedan fick sex barn och dessutom var särbo.

Mörkertalet är de gårdar och lägenheter dit de obemärkta sökte sig för att föda barn. En del platser lämnar ordentliga avtryck – andra inga allas. En del finns bara i berättelserna, andra i barnavårdsnämndens protokoll eller i SCB:s statistik.

 

Igår Filipstad

Igår var jag i Filipstad och berättade om obemärkta på SPF. Ett 60-tal åhörare hade kommit trots det osäkra vädret. Fick en bra mick och åhörarna var intresserade så det blev några trevliga timmar med sedvanligt föreningsprat, reseprogram, planerat möte om fallolyckor, och åror där tavlor av Kajtorp lottades ut. Kajtorp kom från Filipstad. Ca 10 mil i vardera riktningen. I den första snön pågick asfaltering utanför Hällefors. Till Filipstads turistområde hör Långbarn där vi var i somras och det vore spännande om man kan koppla ihop uppfinningsrikedomen hos John och Nils Ericsson och Christoffer Polhem med dagens teknik. Ibland tror jag att Christoffer Polhem var mera inriktad på att lösa olika problem, medan Ericsson bröderna var teknikfrälsta och ibland tror jag att man idag börjar i fel ände – vad kan jag ha det här till blir frågan i stället för vad är problemet. Det var lite hädiska funderingar. sjoslaget11_merrimac-nara_svb