Elsa Sophia von Kamphoevener

Elsa Sophia von Kamphoevener var en kvinna som föddes i mitten av 1800-talet. När hon var 13 år fick hon följa med sin far till Turkiet. Hennes pappa var tysk ambassadör i Turkiet och tillsammans med sultanen ordnade han så att hon fick resa runt i landet – utklädd till pojke. Hon övernattade med resten av karavanen i karavanserajer där hon mötte professionella berättare som underhöll karavanfolket och höll dem vakna när de skulle vakta djur och varor för rövare och banditer. Så småningom lärde hon sig deras berättelser och fick själv uppträda som berättare.

Dessa berättelser samlade hon många år senare i en bok, medveten om att hon lovat att aldrig berätta dem utanför berättarkretsen – men också medveten om att hon räddat en kulturarv genom att bryta sitt löfte.

Jag har översatt ett tiotal av dessa berättelser till svenska och bearbetat dem tillsammans med skådespelaren Magnus Wetterholm som också har uppträtt med dem. Nu har jag fått de svenska rättigheterna till dem och gav ut dem i bokform hösten 2010 efter finslipning av översättningen tillsammans med Sabine Engström och Annika Eldsfors.

Fler böcker hittar du här

1 svar på ”Elsa Sophia von Kamphoevener

  1. Tack för boken om sagorna vid karavanserajens lägereld. Jag ser fram emot att läsa den. När jag bläddrar i den ser jag att det nog är ett korrekturläst ex jag fått. Om det inte gör dig nåt så är det ok.
    Jag skickar pengarna idag.
    Tack så mycket. Ha en bra dag.
    Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.