Fullmåne

Det är väl för fullmånen som jag sov så oroligt i natt. Tidigt kaffe för mig och mamma och så fick vi en ingivelse att sätta på TV:en . Och det var det bra programmet om Världens historia som nu handlade om Stanley och Kongo och hur legosoldater brände hyddor och kung Leopold satt hemma i Belgien och planerade handeln längs Kongofloden. Första världskriget, revolutionen i Rysslandoch Japans industrialisering. Tänker ibland på att det var på den tiden som morfar och mormor växte upp. Morfar var arbetslös 1917 och reste till Ballangen med kompisar. Så tog jobbet slut där och de tog första hurtigruten som kom till slutstationen – det var till Kirkenes där de fick jobb och där träffades morfar och mormor på matserveringen där hon serverade. Dom hann uppleva två världskrig och uppbyggnaden av välfärdsstaten på 50-talet.

Igår såg vi på ett program om en sjukhusclown och en cancersjuk liten patient. Det var tuffa behandlingar som lille Niklas skulle igenom – men slutet gott allting gott – han letade efter clownen för att berätta att alla cancerceller var borta.

Förbereder studiecirkeln och har hittat ett spännande material om hur man analyserar landskapet -byggnader, skog, vatten och vägar. Tack Mia på länsstryrelsen som fixar sådant. Här gäller det att bygga på kunskapen om det lokala kulturarvet hos både unga och vuxna.

 

 

 

En reaktion på “Fullmåne

  1. Vi vill också fortsätta med nå´t nu när boken är färdig, men med vad. Men jag vill fortsätta bakåt i tiden, men jag vet inte vad dom andra vill. Nutiden blir vi ju matade med dagligen, och den gör inte mej särskilt glad. Nej fram för forntiden. Vad jag beundrar våra förfäder för vad dom kunde och vad dom gjorde, med enkla medel. Det var inte att köpa nytt, utan återanvända det gamla Vi skulle behöva dej här, känner jag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.