Onsdag morgon

Tidig kopp kaffe som vanligt – radio mellan 6-7, stänger efter ”tankar för dagen” som är i stället för meditation. 

I går eftermiddag roade jag mig med TIFF-filen med emigranter som jag gjort om till Excel. Nu försökte jag göra om bravaden men höll på att inte hitta   TIFF-filen. Och eftersom jag tänkte skriva en instruktion så måste jag kunna hela kedjan. Till sist googlade jag och hittade Stadsmuseets filarkiv, och där fanns emigrantregistret. Och instruktionen blev bra enligt Linn så jag skickade ut både fil och instruktion till studiecirkeln.

Så specialstuderade jag Järnboås emigration, som var speciellt stor på 1880-talet då Petersfors bruk gick dåligt och sen i konkurs. Enskilda människoöden, lärarinnan som suttit i fängelse för ”fosters läggande å lönn” och sedan reste till Amerika. Hammarsmeder och gruvarbetare, torpare och pigor hur växte drömmen om Amerika.

Onsdag kväll informationsmöte på Finnsjöstrand. Länsposten informerade om hur vi kan skriva egna artiklar om vad som händer i bygden, och få in under Mitt Örebro Län. Roligt att det kom folk när dom förla det till Järnboås. Bara namnet vore annorlunda det är nogbara landshövdingen som kan säga Mitt Örebro Län med känsla.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.